Det går att sälja guld till bland annat pantbanker, guldhandlare och via köp-och-sälj sidor på nätet. För säkrare affär – och bäst pris – kan det vara bra att tänka på följande.

Jämför priser

Den som vill sälja guld för någon hundralapp kanske inte bryr sig om priset. Det blir bara en skillnad på några kronor mellan olika uppköpare. Men den som har ädelmetaller med ett lite högre värde kan med fördel jämföra priserna. Det går att tjäna en hel del.

  • Fysiska butiker
    Det är möjligt att gå in i fysiska guldbutiker och få en prisbedömning på plats. Ett enkelt sätt att snabbt få svar och den som vill sälja guld på plats kan därmed göra detta. Finns det flera butiker i samma stad brukar inte priset skilja sig speciellt mycket men självklart kan det vara värt att jämföra. En del har även prisgaranti – läs mer under rubriken nedan.
  • Guldpåse online
    Ett annat alternativ är att skicka in en så kallat guldpåse. Det beställs gratis från uppköpare online och fylls med det som önskas säljas. Porto och försäkring ingår och är alltså inget som betalas av säljaren. När butiken får in gulden värderas det och personen får ett prisförslag. Accepteras budet sker försäljning och pengarna sätts in på personens konto. Önskar däremot personen att inte sälja till erbjudit pris behöver guldet skickas tillbaka. Det är mycket vanligt att personen får bekosta denna frakt.

Sälja guld med prisgaranti

Ibland erbjuder uppköpare prisgaranti. Det kan innebära att de lovar att matcha uppköpspriset om kunden skulle hitta ett bättre pris någon annanstans. Det som då beräknas är totalpris inklusive eventuella frakter osv.

Sälja privat…

Det går även att sälja guld via Blocket, Tradera och liknande sidor. Det innebär däremot betydligt mindre säkerhet än om försäljning sker till en uppköpare. Det finns alltid en risk att bli lurad vid handel över nätet om parterna inte känner varandra sedan tidigare.

Deklaration

Vinst som uppstår vid försäljning av ädelmetaller ska tas upp i deklarationen. Generellt gäller att 30 % vinstskatt ska betalas. Det krävs då att inköpspriset kan bevisas med exempelvis kvitton eller andra underlag. Vid frågor kring hur deklarationen ska genomföras bör Skatteverket kontaktas. Deklaration av värdepapper sker inte på samma sätt som deklaration av fysiskt guld.

Sälja guld – Att tänka på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *