Det finns många typer av extraljus för bilar och när höst- och vintermörkret kryper sig på är det många som utrustar sin bil med extra belysning. Eftersom det finns många olika modeller och typer att välja bland kan valet dock kännas svårt, så nedan följer några tips för att hitta rätt.
Olika typer av extraljus för bilar
Det finns som sagt många typer av extraljus för bilar och för att välja ”rätt” är det såklart bra att känna till dom olika alternativen:
- Halogen – Halogen är en traditionell ljusteknik som bland annat återfinns i bilars originalbelysning men finns alltså även som extraljus. Halogenlampor ger ett gulvitt ljus och är det billigaste alternativet. Bra att veta är att den här typen har en relativt kort livslängd och regelbundna glödlampsbyten är inget ovanligt.
- Xenon – Xenon är ett modernare alternativ än halogen och detta alternativ ger ett blåvitt ljus som kan liknas vid dagsljus. Detta alternativ är tåligare än det ovan nämnda och har därmed också en längre livslängd.
- LED – Det senaste inom extraljus för bilar stavas LED. Detta är ett mer eller mindre underhållsfritt alternativ som dessutom har väldigt lång livslängd. Lampornas brinntid kan till och med överträffa bilens livslängd. LED ger ett kallvitt ljus, är oerhört tåligt mot yttre påfrestningar och ger dessutom en låg energiförbrukning.
Utöver dom olika typerna av extraljus kan olika dom olika modellerna dessutom ge olika ljusbild. Det finns till exempel ljus som ger en lång och smal ljusbild, en bred ljusbild samt modeller som har en kombination av dom båda.
Vad som passar bäst beror lite på var bilen körs mest – är det på motorvägar kan en lång ljusbild vara att föredra, medan en bredare passar bäst för mindre vägar. Med kombinationen ges ett bra all-roundljus som passar för nästan all typ av körning.
Välj rätt extraljus utifrån behov och pris
Vad gäller extraljus för bilar råder det kanske inga tvivel om att det moderna alternativet med LED är det bästa vad gäller livslängd, energiförbrukning och funktion – men det är också det dyraste alternativet.
För att välja rätt är det klokt att utgå från det egna behovet – den som kör mycket i mörker kan till exempel ha nytta av att kosta på lite extra medan den som kör sällan men ändå behöver extra belysning på bilen kan nöja sig med något billigare.