Samtliga banker måste göra en kreditbedömning innan de beviljar ett lån. Detta för att säkerställa sig att låntagaren ska kunna återbetala lånet. I låneansökan anger du vilken inkomst du har och om du anger att du inte har någon inkomst alls bör inte kreditgivaren heller ge ett lån.

Visa upp inkomstbevis

På en kreditupplysning framgår föregående års deklarerade inkomst. Om du inte hade någon inkomst då kommer detta alltså framgå när banken gör en kreditbedömning. Därmed kan banken tro att du försöker låna pengar utan inkomst vilket innebär att du inte har någon inkomst att betala lånet med. Men samtidigt kan ju mycket hänt på ett år. Du kan fått ett nytt jobb och högre lön. Kanske har du en mycket god betalningsförmåga. För att bevisa detta kan du ha med dig lönespecifikationer och bankutdrag när du pratar med banken. Visa även anställningsbevis eller annat som påvisar att du har en anställning.

Går att låna med bidrag

Kom ihåg att inkomst inte måste vara pengar som betalas ut i lön. Det kan lika gärna vara A-kassa eller andra bidrag. Eftersom den totala inkomsten i dessa fall blir låg är det framförallt så kallade snabblån som kan tecknas. Här är beloppen små och kraven låga. Men samtidigt är dessa lån betydligt dyrare än andra låneformer.

Lån med medsökande

Andra alternativet att låna pengar utan inkomst är att ha en medsökande till lånet. Det är därmed en person som åtar sig att kunna betala tillbaka hela lånet. Om du exempelvis inte har någon inkomst men har stort kapital låst i aktier och andra värdepapper kan det vara svårt att få låna pengar. Detta eftersom banken primärt tittar på inkomsten för att avgöra personens kommande betalningsförmåga. Men en vän kan i detta fall ställa upp som medsökande eftersom vännen vet att du har tillgång till kapital som i värsta fall kan säljas om du inte kan betala lånet. På så vis är vännen säker på att lånet kommer att betalas så att inte hela skulden hamnar på honom eller henne. Som medlåntagare åtar man sig nämligen att betala hela skulden i det fall som huvudlåntagaren inte betalar den. Går det att låna utan pengar utan inkomst? Både ja och nej. Det beror även på andra ekonomiska förutsättningar.

Bevilja pengar utan inkomst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *