Antalet personer som väljer att köpa så kallade RUT-tjänster ökar varje år. Den tjänst som efterfrågades mest under 2018 var flyttstädning. I alla fall om man utgår från de förfrågningar som en av de större offerttjänsterna fick under detta år. Delvis kan detta även spegla de stora prisskillnader som finns på tjänsten.

I Stockholm finns den kommun i landet som mest använder RUT- och ROTavdrag. Samtidigt kan utvecklingen i Stockholm spegla resterande del av landet. Här har antalet personer som valt köpa rot- och rut-tjänster ökat årligen sedan det infördes. Efter en minskning av ROT-bidraget till 30% har detta minskat något medan Rut fortfarande växer. En orsak kan vara att RUT nu innefattar fler tjänster och att många ser det som en självklar tjänst för att få ihop ett stressat livspussel.

Under 2018 var det totalt ca 966 000 personer som valde att använda RUT-avdraget. Med tanke på att ca 20% av befolkningen inte har möjlighet att använda avdraget blir det en stor andel som använt det. Det resulterade även i en ökning med drygt 8% från året innan.

Flyttstädning i toppen

En stor offerttjänst har sammanställt samtliga förfrågningar från 2018 och kommit fram att flyttstädning är den tjänst som flest vill ha offert på. Högst upp på listan kom just flyttstädning följt efter hemstädning, flytthjälp och fönsterputsning.

Samtidigt finns det undersökningar som påvisar att största andelen RUT-bidrag går till hemstädning och inte flyttstädning. Att det blir två olika resultat kan bero på att offerttjänsten har fokus främst på pris. Kanske är personer som vill beställa flyttstädning mer benägna att jämföra priser och söka billigaste lösningen mot de som vill ha hemstädning där man eventuellt kan vara mer noga med referenser m.m. Samtidigt har man hemstädning under längre period med flyttstädning bara beställs till ett enskilt tillfälle.

Att det lönar sig att jämföra är däremot mycket tydligt. En mindre jämförelse där fem stora städföretag som erbjuder flyttstädning i Stockholm ställdes mot varandra visade att lägsta priset var ca 1800 kr för en bostad på ca 75 kvadrat. Detta medan det dyraste priset var på 3000 kr. Nästan dubbelt så dyrt. Samtidigt är det viktigt att se på vad man får. Med allt större miljömedvetenhet kanske städföretag med tydlig miljöprofil premieras trots att de har högre priser.

Flyttstädning var mest eftertraktade rut-tjänsten 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *