Det är en vanligt företeelse för många människor att man väljer att låna pengar av en bank. Men även om du kanske skulle kunna tro att så är fallet skiljer sig de olika lånen åt en hel del. Alla dessa finansiella produkter är nämligen inte stöpta i samma form utan villkoren kan skilja sig åt en hel del beroende på hos vilken bank du tar ditt lån. Läs vidare för att få insikt i vilka olika faktorer du bör ta hänsyn till när du är sugen på att ansöka om ett lån!

3 saker att tänka på kring att låna pengar av en bank

Innan du skickar in en låneansökan till första bästa bank är det viktigt att du tar hänsyn till följande aspekter av att låna pengar:

  • Dina oförutsedda utgifter. Om du har tänkt ta ett mindre lån för att kunna betala oförutsedda utgifter kan du vara i en knivig situation. Bilreparationer, tandläkarkostnader och liknande kan vara svåra att hantera om du inte har budgeterat för dessa. Då kan du vilja ta ett snabbt och mindre lån för att kunna finansiera dessa utgifter.
  • Ditt kortfristiga behov. Det är också viktigt att du har koll på ditt kortsiktiga behov av att låna pengar. Om du är i behov av att bara täcka ett hål i din budget under de närmsta månaderna bör du anpassa lånet till denna förutsättning. Det kan nämligen vara bättre att i ett sådant läge ta ett kortfristigt lån än ett långfristigt sådant. Detta förutsatt att du förväntar dig att få en större inkomst, såsom en skatteåterbäring eller liknande, under denna period.
  • Din kreditvärdighet. Har du kanske en ganska låg kreditvärdighet? Om så är fallet kan du få väldigt svårt att beviljas ett större lån med förmånliga villkor. Med detta sagt kan du i många fall fortfarande beviljas ett lite mindre lån som ändå kan göra viss skillnad för dig. Genom att ansöka om ett sådant lån och betala tillbaka lånet i tid kan du förbättra din kreditvärdighet. Detta gör att du lite längre fram kan då möjlighet att ta det där stora lånet hos samma bank, förutsatt att du alltså har skött dig bra.
Vad du bör tänka på när du är sugen på att låna pengar