Vad är postboxar till trapphus och hur fungerar dessa?

Du kanske har sett att det finns postboxar till trapphus att köpa och sätta in i fastigheten. Däremot kanske du undrar vad dessa egentligen är till för och hur de fungerar? Om så är fallet rekommenderar vi dig starkt att läsa vidare – här får du nämligen svaret på dessa frågor!

Postboxar till trapphus är kluster med brevlådor

Postboxar till trapphus är helt enkelt kluster med brevlådor som är tänkta att sättas upp i flerfamiljshus. Detta kan göras på flera olika sätt – till exempel kan postboxen hängas upp på väggen eller stå fritt på golvet eller på en piedestal.

Inte sällan är boxen så pass stor att den har upp till åtta eller 16 brevfack på höjden. Dessutom är de olika facken låsta av säkerhetsskäl. De olika personerna som bor i fastigheten har nycklar till sina respektive postfack. Dessutom har brevbäraren en slags huvudnyckel som gör att denne kan öppna upp hela boxen som helhet. På så vis kan brevbäraren enkelt stoppa in post i de olika facken på ett snabbt och effektivt sätt.

Detta är den enklaste förklaringen – läs vidare så får du mer information!

Mer information om fastighetsboxar för flerfamiljshus

Om vi ska utveckla vårt resonemang kring postboxar till trapphus och allt kring detta bör vi även nämna att:

 • Vissa boxar är avsedda för inomhusbruk medan andra även kan användas utomhus. En del fastighetsboxar är tilltänkta endast för inomhusbruk medan andra även är avsedda för utomhusbruk. Skillnaden mellan dessa bägge varianter ligger bland annat i tillverkningsmaterial. Till exempel är en box i trä mer lämpad att placeras inomhus än utomhus på grund av vädrets market.
 • Boxarna ökar i popularitet och blir allt vanligare för varje år som går. Du kanske har sett allt fler sådana här boxar placeras ut i olika fastigheter? I sådana fall är det fullt naturligt att så är fallet. Boxarna blir nämligen allt mer populära och vanliga för varje år som går. Idag finns det många flerfamiljshus runt om i landet där dessa postboxar står utplacerade.
 • De bör placeras i ett centralt läge. Det är en fördel om en fastighetsbox placeras centralt i fastigheten. Detta för att de boende i byggnaden ska ha relativt nära till boxen när de hämtar sin post.

Gatupratare för mäklare möjliggör snabb och smidig skyltning

Många företag använder sig av skyltar som står utställda på trottoaren utanför företaget. Att använda denna typ av skyltar gör det lätt att stå ut och synas i mängden av reklambudskap på huvudgatan i vilken stad som helst. Men faktum är att det även har blivit vanligt med gatupratare för mäklare. Läs vidare för att få reda på varför fastighetsmäklare använder sig av dessa skyltar!

Fastighetsmäklare har tagit efter barer och restauranger

Företag såsom barer och restauranger är väldigt duktiga på att använda sig av olika slags skyltar för att marknadsföra sina företag. Med hjälp av gatupratare och andra skyltar visar de upp sina erbjudanden samt lockar in kunder från gatan. Men det är faktiskt inte bara denna typ av företag som bör använda sig av dessa.

Ponera till exempel att du äger en butik. Genom att använda dig av en sådan här skylt kan du faktiskt öka antalet besökare i butiken ganska markant. Detta beror delvis på att skylten visar upp ett budskap åt bägge hållen. Det betyder att potentiella kunder kan uppmärksamma budskapet oavsett i vilken riktning de går.

Gatupratare för mäklare kallas mäklarskyltar. Nedan berättar vi varför även fastighetsmäklare bör använda sig av dessa skyltar!

3 fördelar med gatupratare för mäklare

Det finns många fördelar med gatupratare för mäklare och därför är dessa numera väldigt populära bland fastighetsmäklare. De använder dessa skyltar bland annat utifrån att:

 • Det går att skylta på ett snabbt och smidigt sätt. Denna typ av skyltar har en låg vikt och är därför enkla att ta med sig. Du kan lätt fälla ihop eller fälla upp skylten vid behov och ställa upp den lite varstans. Därmed erbjuder dessa skyltar en utmärkt möjlighet att skylta om visningar på ett snabbt och smidigt sätt.
 • Dessa skyltar har visat sig stå emot tidens tand. Varför använda nya och oprövade metoder för att marknadsföra dina visningar och de fastigheter som är till salu? Det finns trots allt vissa metoder som har visat sig kunnat stå emot tidens tand, däribland dessa skyltar.
 • De kommer locka till sig fler spekulanter på visningarna. Precis som dessa skyltar kan öka antalet besökare till en butik kommer de göra detsamma till dina visningar!

Ett stambyte behöver inte ta tre månader alla gånger

När det kommer till genomförandet av ett stambyte brukar man säga att det tar ungefär två tre månader att utföra denna åtgärd i en fastighet. Men så behöver faktiskt inte alltid vara fallet – ibland är det fullt möjligt att utföra detta arbete mer skyndsamt. Det finns faktiskt exempel på hantverkare som har lyckats byta stammarna i en fastighet på traditionellt vis på blott ett par veckor.

Men hur är detta egentligen möjligt? Hur kan de göra arbetet så pass fort? Läs vidare så berättar vi!

Så kan ett stambyte i vissa extremfall utföras på bara ett par veckor

För att ett stambyte ska kunna göras på så kort tid som ett par veckor behöver flera förutsättningar finnas på plats:

 • Inga kvarboende under projektets gång. De boende i fastigheten måste evakueras under de veckor som arbetet pågår – inga kvarboende kan finnas i byggnaden.
 • En mindre fastighet med ett fåtal lägenheter. Fastigheten bör dessutom vara lite mindre i storleken och inte innehålla alltför många lägenheter.
 • Arbete i två skift under stor del av dygnet. Arbetet bör utföras i två skift så att hantverkarna arbetar från tidigt på morgonen till sent på kvällen.
 • Noga planering av projektet. En annan förutsättning som måste finnas för att bytet av stammarna ska kunna ske i rekordfart är att planeringen är mycket god. Arbetet behöver vara väl planerat från början till slut och genomföras mer eller mindre till punkt och pricka enligt planen.

Först om dessa förutsättningar finns på plats är det alltså möjligt att genomföra arbetet så pass skyndsamt. Helst bör fastigheten inte ha mer än omkring 10 lägenheter eller så. Om den hyser fler än 30 lägenheter kommer det bli väldigt svårt att utföra ett stambyte på bara några veckor. Detta skulle nämligen kräva en väldigt stor mängd hantverkare som samtidigt arbetar i huset.

I normalfallet tar arbetet snarare två till tre månader att utföra

Traditionellt sett brukar det ta ungefär två-tre månader att byta stammarna i en fastighet. Så vida ett visst projekt inte rör sig om ett extremfall är det snarare i denna häraden som man får lägga planeringen när tidplanen för åtgärden tas fram. Allt annat vore nämligen orealistiskt och i praktiken ogenomförbart.

Därför bör du överväga att samla lån i ett samlingslån

Ingen gillar att betala mer än vad som är nödvändigt för något. Därför är det viktigt att du inte betalar alltför mycket för de olika lån och krediter som du har tagit. Detta gäller alldeles oavsett om skulderna ifråga består av bostadslån, fordonslån, blancolån, smslån eller andra typer av skulder. Genom att samla lån i ett samlingslån kan du få bättre koll på din ekonomi och sänka dina lånekostnader. Läs vidare för att få reda på varför du bör göra detta redan idag!

Baka ihop dina skulder i ett samlingslån för att spara pengar varje månad

Om du sitter på mindre skulder i form av lån och krediter är risken stor att dessa är onödigt dyra. Detta gäller inte minst om du har tagit små lån och mindre krediter. Då kan dessa högst sannolikt ha relativt höga räntesatser och sätta stora käppar i hjulen för din privatekonomi. För om lånen är onödigt dyra gör de det betydligt svårare för dig att amortera och betala av dina skulder än vad som borde vara fallet.

Som tur är kan du alltså samla lån i ett samlingslån och på så sätt baka ihop dina skulder till en större sådan. Detta gör dels att det blir enklare för dig att hålla koll på dina skulder då de hädanefter bara består av ett enda, lite större lån. Och eftersom räntan också troligtvis blir lägre på detta samlingslån sparar du dessutom pengar varje månad genom lägre räntekostnader!

Två goda skäl att samla lån i ett lite större samlingslån

Genom att ta ett samlingslån och samla dina lån i ett större sådant kan du alltså:

 • Sänka din ränta. Detta är förmodligen det bästa skälet att baka ihop mindre lån i ett större. Genom att göra detta kan du vanligtvis sänka räntan och på så vis slippa behöva betala onödigt höga räntekostnader varje månad. Detta betyder att du i det långa loppet kan spara en hel del pengar på att se över din skuldsättning.
 • Förbättra din kreditvärdighet. Om du har många mindre eller större lån och krediter kanske din kreditvärdighet inte riktigt är vad den borde vara. Men om du vet med dig att du har en ganska låg kreditvärdighet kan du ju faktiskt göra någonting åt detta. Varför inte ansöka om ett samlingslån, baka ihop de olika skulderna och på så vis förbättra din kreditvärdighet?!

Tips för att välja rätt extraljus till bilen

Det finns många typer av extraljus för bilar och när höst- och vintermörkret kryper sig på är det många som utrustar sin bil med extra belysning. Eftersom det finns många olika modeller och typer att välja bland kan valet dock kännas svårt, så nedan följer några tips för att hitta rätt.

Olika typer av extraljus för bilar

Det finns som sagt många typer av extraljus för bilar och för att välja ”rätt” är det såklart bra att känna till dom olika alternativen:

 • Halogen – Halogen är en traditionell ljusteknik som bland annat återfinns i bilars originalbelysning men finns alltså även som extraljus. Halogenlampor ger ett gulvitt ljus och är det billigaste alternativet. Bra att veta är att den här typen har en relativt kort livslängd och regelbundna glödlampsbyten är inget ovanligt.
 • Xenon – Xenon är ett modernare alternativ än halogen och detta alternativ ger ett blåvitt ljus som kan liknas vid dagsljus. Detta alternativ är tåligare än det ovan nämnda och har därmed också en längre livslängd.
 • LED – Det senaste inom extraljus för bilar stavas LED. Detta är ett mer eller mindre underhållsfritt alternativ som dessutom har väldigt lång livslängd. Lampornas brinntid kan till och med överträffa bilens livslängd. LED ger ett kallvitt ljus, är oerhört tåligt mot yttre påfrestningar och ger dessutom en låg energiförbrukning.

Utöver dom olika typerna av extraljus kan olika dom olika modellerna dessutom ge olika ljusbild. Det finns till exempel ljus som ger en lång och smal ljusbild, en bred ljusbild samt modeller som har en kombination av dom båda.

Vad som passar bäst beror lite på var bilen körs mest – är det på motorvägar kan en lång ljusbild vara att föredra, medan en bredare passar bäst för mindre vägar. Med kombinationen ges ett bra all-roundljus som passar för nästan all typ av körning.

Välj rätt extraljus utifrån behov och pris

Vad gäller extraljus för bilar råder det kanske inga tvivel om att det moderna alternativet med LED är det bästa vad gäller livslängd, energiförbrukning och funktion – men det är också det dyraste alternativet.

För att välja rätt är det klokt att utgå från det egna behovet – den som kör mycket i mörker kan till exempel ha nytta av att kosta på lite extra medan den som kör sällan men ändå behöver extra belysning på bilen kan nöja sig med något billigare.

Den omtyckta gåvan: gåvokort – för- och nackdelar

Den omtyckta gåvan till en familjemedlem, vän eller kollega kan mycket väl vara ett gåvokort. Samtidigt drar sig vissa för att skänka presentkort. Här tar vi upp några av för- och nackdelarna.

Fördelar

 • Ger mottagaren möjligheter. Om du är osäker på vad mottagaren önskar sig så är kanske ett gåvokort den rätta och den omtyckta gåvan vid tillfället. Likaså om du har ett ”hum” om vad mottagaren önskar sig – i sådana fall kan du ge ett presentkort på en butik som har ett större segment av produkter inom det område som mottagaren är intresserad av. Mottagaren får välja lite själv helt enkelt!
 • Inga presenter som behöver bytas. Det är inte ovanligt att man byter presenter. Det kan till exempel vara fel färg, fel storlek eller att mottagaren fått två lika presenter. Med ett presentkort kan mottagaren helt enkelt välja sakerna själv.
 • Lätt att anpassa till budget. Att hitta rätt sak till rätt pris kan vara svårt. Med ett gåvokort slipper du det – du kan enkelt välja själv hur mycket du vill spendera. Givetvis bör summan motsvara ett okej värde att handla för i den butik du köper presentkortet hos.
 • Lätt att posta. Ett presentkort kan enkelt postas, om mottagaren bor långt bort. Samma kan inte sägas om stora elektronikprylar och inredningsdetaljer exempelvis.

Nackdelar med den omtyckta gåvan gåvokort

 • Inte den mest personliga presenten. Alla fördelar som nämns under rubriken ovan stämmer också in på kontanter – men det är knappast något som de flesta ger i present. Ett presentkort är personligare än det givetvis, men kanske inte det mest personliga du kan ge.
 • Kan göra så att mottagaren själv får spendera. Ger du ett present kort på 200 kronor hos en dyr butik som exempelvis Apple, kan mottagaren själv behöva spendera pengar för att hitta något som han eller hon tycker om.

Köp ett trendigt gåvokort

Idag finns det flera aktörer på marknaden som satsar på speciella och trendiga gåvokort och den omtyckta gåvan. Det kan till exempel handla om presentkort hos populära butiker, och att presentkortet skickas hem till dig eller mottagaren i en lyxig presentbox.

Kanske är det även något att överväga för företagaren som vill ge något kul till sina anställda. Presentkort som inte kan bytas mot pengar är nämligen avdragsgillt enligt Skatteverkets riktlinjer.

Sälja guld – Att tänka på

Det går att sälja guld till bland annat pantbanker, guldhandlare och via köp-och-sälj sidor på nätet. För säkrare affär – och bäst pris – kan det vara bra att tänka på följande.

Jämför priser

Den som vill sälja guld för någon hundralapp kanske inte bryr sig om priset. Det blir bara en skillnad på några kronor mellan olika uppköpare. Men den som har ädelmetaller med ett lite högre värde kan med fördel jämföra priserna. Det går att tjäna en hel del.

 • Fysiska butiker
  Det är möjligt att gå in i fysiska guldbutiker och få en prisbedömning på plats. Ett enkelt sätt att snabbt få svar och den som vill sälja guld på plats kan därmed göra detta. Finns det flera butiker i samma stad brukar inte priset skilja sig speciellt mycket men självklart kan det vara värt att jämföra. En del har även prisgaranti – läs mer under rubriken nedan.
 • Guldpåse online
  Ett annat alternativ är att skicka in en så kallat guldpåse. Det beställs gratis från uppköpare online och fylls med det som önskas säljas. Porto och försäkring ingår och är alltså inget som betalas av säljaren. När butiken får in gulden värderas det och personen får ett prisförslag. Accepteras budet sker försäljning och pengarna sätts in på personens konto. Önskar däremot personen att inte sälja till erbjudit pris behöver guldet skickas tillbaka. Det är mycket vanligt att personen får bekosta denna frakt.

Sälja guld med prisgaranti

Ibland erbjuder uppköpare prisgaranti. Det kan innebära att de lovar att matcha uppköpspriset om kunden skulle hitta ett bättre pris någon annanstans. Det som då beräknas är totalpris inklusive eventuella frakter osv.

Sälja privat…

Det går även att sälja guld via Blocket, Tradera och liknande sidor. Det innebär däremot betydligt mindre säkerhet än om försäljning sker till en uppköpare. Det finns alltid en risk att bli lurad vid handel över nätet om parterna inte känner varandra sedan tidigare.

Deklaration

Vinst som uppstår vid försäljning av ädelmetaller ska tas upp i deklarationen. Generellt gäller att 30 % vinstskatt ska betalas. Det krävs då att inköpspriset kan bevisas med exempelvis kvitton eller andra underlag. Vid frågor kring hur deklarationen ska genomföras bör Skatteverket kontaktas. Deklaration av värdepapper sker inte på samma sätt som deklaration av fysiskt guld.

Ica bilförsäkring – vad erbjuds?

I Sverige måste alla bilar i trafik vara försäkrade med minst en trafikförsäkring men dom flesta försäkringsbolagen erbjuder flera alternativ. Via ica går det att försäkra bilen med tre olika omfattningar – läs mer om Ica bilförsäkring och vilka olika alternativ som erbjuds här.

Ica bilförsäkring – olika alternativ

Ica bilförsäkring finns att välja i tre olika alternativ. Vilket som är mest lämpligt beror till stor del på bilens ålder – en gammal och skruttig bil som inte har så högt värde behöver knappast någon omfattande försäkring medan det kan vara nödvändigt för en nyare bil med ett högre värde.

Följande tre omfattningar erbjuds via ica:

Trafikförsäkring 
Trafikförsäkring är den minst omfattande bilförsäkringen och i Sverige är det lag på att alla bilar i trafik måste omfattas av minst en sådan. Den är framför allt till för att skydda medtrafikanterna – om bilägaren till exempel orsakar skador på andra personer, bilar eller annan egendom. En trafikförsäkring ersätter inga skador på den egna bilen utan täcker bara medtrafikanternas eventuella skador.

Halvförsäkring
Ica bilförsäkring erbjuder även en så kallad halvförsäkring. I denna ingår samma grundskydd som i en trafikförsäkring men den omfattar även bland annat brand, stöld, maskinskador och glasskador. Den ger kort och gott ett bättre skydd för dom flesta typer av skador som en bil kan råka ut för.

Helförsäkring 
Via Ica finns även möjlighet att teckna en helförsäkring för bilen – vilket är det mest omfattande alternativet. Kort och gott ersätter den alla typer av skador som en bil kan få – även vagnskador.

Oavsett vilket alternativ som väljs erbjuder Ica även följande:

 • Ingen höjning av priset under kommande fem år för skadefria bilägare
 • Ica stammispoäng på premien

Ica bilförsäkring har 4,4 / 5 i betyg hos Konsumenternas.

Hjälp att jämföra via ica

Innan en försäkring tecknas, oavsett vad som ska försäkras, är det alltid bra att jämföra för att hitta den som passar dom egna behoven bäst. Via ica går det att snabbt och enkelt få hjälp att jämföra olika bilförsäkringar – där man använder sig av en oberoende jämförelsetjänst.

För att få hjälp att jämföra krävs inloggning med Bank ID. Därefter hämtas uppgifter kring nuvarande bilförsäkring och för den som känner sig sugen att byta till ica försäkringar så kan dom vara behjälpliga med hela processen.

Byt mobilabonnemang men behåll ditt gamla nummer

Det finns många bra mobilabonnemang att välja mellan idag. Detta tack vare det stora utbud av operatörer som finns tillgängligt på dagens marknad. Men innan du tecknar ett nytt abonnemang bör du fundera över huruvida du vill behålla ditt gamla mobiltelefonnummer eller inte. För om du vill göra detta behöver du gå tillväga på ett lite speciellt sätt i samband med övergången till ditt nya abonnemang.

Så kan du byta mobilabonnemang men behålla ditt telefonnummer

När du byter mobilabonnemang har du ofta möjlighet att behålla ditt gamla nummer. Så oavsett vilken leverantör du byter till kan du se till att göra detta, om du så önskar. Det enda egentliga undantaget från denna regel är att det ofta blir strul om du försöker byta från ett företagsabonnemang till ett privatabonnemang eller vice versa. Om så är fallet kan du få svårt att övertyga operatören om att du ska kunna göra detta med bibehållet telefonnummer.

Om du vill byta mobilabonnemang men behålla ditt befintliga mobiltelefonnummer gör du så här:

 • Avsluta inte ditt befintliga mobilabonnemang – om du gör detta riskerar du att gå miste om ditt befintliga telefonnummer. Låt istället din nya operatör sköta bytet och avsluta ditt gamla abonnemang hos den andra mobiloperatören.
 • Teckna ett nytt abonnemang för mobiltelefoni. Du kan antingen göra detta i någon av operatörernas butiker eller på nätet, alternativt via telefon.
 • Gå igenom processen att teckna det nya abonnemanget och be om att få behålla ditt befintliga mobiltelefonnummer.
 • När du får ditt nya SIM-kort till mobilen aktiverar du detta. Därefter ska du kunna använda ditt nya abonnemang med ditt gamla nummer.

Svårare än så är det faktiskt inte att göra ett byte av abonnemang utan att behöva skaffa ett nytt mobiltelefonnummer!

Välj ett abonnemang med bra täckning i ditt område

Du bör inte teckna första bästa abonnemang hos en mobiloperatör. För att säkerställa att du kommer kunna använda din smartphone till dess fulla potential behöver du försäkra dig om att du kommer få bra täckning i mobilnätet.

Det finns många olika operatörer att välja mellan och därför bör du välja någon av de aktörer som har bäst täckning i ditt område.

Vilka för- och nackdelar finns med nyckelfärdigt fritidshus?

Det finns många fördelar med att bygga ett nyckelfärdigt fritidshus – inte minst det faktum att någon annan ansvarar för och genomför alla moment av byggnationen. En annan fördel är att det finns många modeller i olika stilar att välja bland och att det finns något för nästan alla smaker. Men finns även nackdelar med detta alternativ?

Nyckelfärdigt fritidshus – vad är det?

För att lättare förstå vilka fördelar och nackdelar som finns med att bygga ett nyckelfärdigt fritidshus är det förstås först och främst bra att veta vad det egentligen är. Enkelt förklarat väljs och köps en husmodell från en leverantör som erbjuder detta och sedan byggs huset helt färdigt. Med andra ord går det att spara mycket tid genom att inte behöva genomföra några delar av byggnationen på egen hand – vilket bara det kan ses som en direkt fördel.

När huset har byggts färdigt, både utvändigt och invändigt, sker en besiktning och det är därefter möjligt att flytta in och bo direkt.

En del leverantörer erbjuder även ”klimatskal”, vilket då innebär att köparen själv färdigställer insidan av huset.

Fördelar och nackdelar

Det finns som sagt många fördelar med att välja ett nyckelfärdigt fritidshus, bland annat det faktum att det är tidsbesparande, vilket nämndes ovan. Många vill dessutom bygga nytt men långt ifrån alla har dom kunskaper som finns för att kunna bygga på egen hand och även då är detta ett bra alternativ.

Andra fördelar är att det finns många typer av fritidshus att välja bland. Den som är köpare behöver alltså inte göra avkall på vare sig utseende eller funktion bara för att det är en färdig modell som väljs. Dessutom erbjuder leverantörerna mängder av tillval, så som när det kommer till olika material, för att slutresultatet ska kännas personligt.

Kort och gott finns många fördelar med att välja ett nyckelfärdigt fritidshus – men finns det även nackdelar? Det många tycks anmärka på är att det är väldigt dyrt och visst är det mycket pengar – men då ingår även allt.

Nedan följer några prisexempel hämtade från en av leverantörerna:

 • Ca 90 kvm i modern stil – 2 099 900 kr
 • Ca 75 kvm i klassisk stil – 1 622 900 kr
 • Ca 95 kvm i fjällstugestil – 2 295 900 kr

Dessa priser gäller för standardutföranden så om ändringar eller tillval görs ändras naturligtvis även priset.