Tips för att välja rätt extraljus till bilen

Det finns många typer av extraljus för bilar och när höst- och vintermörkret kryper sig på är det många som utrustar sin bil med extra belysning. Eftersom det finns många olika modeller och typer att välja bland kan valet dock kännas svårt, så nedan följer några tips för att hitta rätt.

Olika typer av extraljus för bilar

Det finns som sagt många typer av extraljus för bilar och för att välja ”rätt” är det såklart bra att känna till dom olika alternativen:

 • Halogen – Halogen är en traditionell ljusteknik som bland annat återfinns i bilars originalbelysning men finns alltså även som extraljus. Halogenlampor ger ett gulvitt ljus och är det billigaste alternativet. Bra att veta är att den här typen har en relativt kort livslängd och regelbundna glödlampsbyten är inget ovanligt.
 • Xenon – Xenon är ett modernare alternativ än halogen och detta alternativ ger ett blåvitt ljus som kan liknas vid dagsljus. Detta alternativ är tåligare än det ovan nämnda och har därmed också en längre livslängd.
 • LED – Det senaste inom extraljus för bilar stavas LED. Detta är ett mer eller mindre underhållsfritt alternativ som dessutom har väldigt lång livslängd. Lampornas brinntid kan till och med överträffa bilens livslängd. LED ger ett kallvitt ljus, är oerhört tåligt mot yttre påfrestningar och ger dessutom en låg energiförbrukning.

Utöver dom olika typerna av extraljus kan olika dom olika modellerna dessutom ge olika ljusbild. Det finns till exempel ljus som ger en lång och smal ljusbild, en bred ljusbild samt modeller som har en kombination av dom båda.

Vad som passar bäst beror lite på var bilen körs mest – är det på motorvägar kan en lång ljusbild vara att föredra, medan en bredare passar bäst för mindre vägar. Med kombinationen ges ett bra all-roundljus som passar för nästan all typ av körning.

Välj rätt extraljus utifrån behov och pris

Vad gäller extraljus för bilar råder det kanske inga tvivel om att det moderna alternativet med LED är det bästa vad gäller livslängd, energiförbrukning och funktion – men det är också det dyraste alternativet.

För att välja rätt är det klokt att utgå från det egna behovet – den som kör mycket i mörker kan till exempel ha nytta av att kosta på lite extra medan den som kör sällan men ändå behöver extra belysning på bilen kan nöja sig med något billigare.

Den omtyckta gåvan: gåvokort – för- och nackdelar

Den omtyckta gåvan till en familjemedlem, vän eller kollega kan mycket väl vara ett gåvokort. Samtidigt drar sig vissa för att skänka presentkort. Här tar vi upp några av för- och nackdelarna.

Fördelar

 • Ger mottagaren möjligheter. Om du är osäker på vad mottagaren önskar sig så är kanske ett gåvokort den rätta och den omtyckta gåvan vid tillfället. Likaså om du har ett ”hum” om vad mottagaren önskar sig – i sådana fall kan du ge ett presentkort på en butik som har ett större segment av produkter inom det område som mottagaren är intresserad av. Mottagaren får välja lite själv helt enkelt!
 • Inga presenter som behöver bytas. Det är inte ovanligt att man byter presenter. Det kan till exempel vara fel färg, fel storlek eller att mottagaren fått två lika presenter. Med ett presentkort kan mottagaren helt enkelt välja sakerna själv.
 • Lätt att anpassa till budget. Att hitta rätt sak till rätt pris kan vara svårt. Med ett gåvokort slipper du det – du kan enkelt välja själv hur mycket du vill spendera. Givetvis bör summan motsvara ett okej värde att handla för i den butik du köper presentkortet hos.
 • Lätt att posta. Ett presentkort kan enkelt postas, om mottagaren bor långt bort. Samma kan inte sägas om stora elektronikprylar och inredningsdetaljer exempelvis.

Nackdelar med den omtyckta gåvan gåvokort

 • Inte den mest personliga presenten. Alla fördelar som nämns under rubriken ovan stämmer också in på kontanter – men det är knappast något som de flesta ger i present. Ett presentkort är personligare än det givetvis, men kanske inte det mest personliga du kan ge.
 • Kan göra så att mottagaren själv får spendera. Ger du ett present kort på 200 kronor hos en dyr butik som exempelvis Apple, kan mottagaren själv behöva spendera pengar för att hitta något som han eller hon tycker om.

Köp ett trendigt gåvokort

Idag finns det flera aktörer på marknaden som satsar på speciella och trendiga gåvokort och den omtyckta gåvan. Det kan till exempel handla om presentkort hos populära butiker, och att presentkortet skickas hem till dig eller mottagaren i en lyxig presentbox.

Kanske är det även något att överväga för företagaren som vill ge något kul till sina anställda. Presentkort som inte kan bytas mot pengar är nämligen avdragsgillt enligt Skatteverkets riktlinjer.

Sälja guld – Att tänka på

Det går att sälja guld till bland annat pantbanker, guldhandlare och via köp-och-sälj sidor på nätet. För säkrare affär – och bäst pris – kan det vara bra att tänka på följande.

Jämför priser

Den som vill sälja guld för någon hundralapp kanske inte bryr sig om priset. Det blir bara en skillnad på några kronor mellan olika uppköpare. Men den som har ädelmetaller med ett lite högre värde kan med fördel jämföra priserna. Det går att tjäna en hel del.

 • Fysiska butiker
  Det är möjligt att gå in i fysiska guldbutiker och få en prisbedömning på plats. Ett enkelt sätt att snabbt få svar och den som vill sälja guld på plats kan därmed göra detta. Finns det flera butiker i samma stad brukar inte priset skilja sig speciellt mycket men självklart kan det vara värt att jämföra. En del har även prisgaranti – läs mer under rubriken nedan.
 • Guldpåse online
  Ett annat alternativ är att skicka in en så kallat guldpåse. Det beställs gratis från uppköpare online och fylls med det som önskas säljas. Porto och försäkring ingår och är alltså inget som betalas av säljaren. När butiken får in gulden värderas det och personen får ett prisförslag. Accepteras budet sker försäljning och pengarna sätts in på personens konto. Önskar däremot personen att inte sälja till erbjudit pris behöver guldet skickas tillbaka. Det är mycket vanligt att personen får bekosta denna frakt.

Sälja guld med prisgaranti

Ibland erbjuder uppköpare prisgaranti. Det kan innebära att de lovar att matcha uppköpspriset om kunden skulle hitta ett bättre pris någon annanstans. Det som då beräknas är totalpris inklusive eventuella frakter osv.

Sälja privat…

Det går även att sälja guld via Blocket, Tradera och liknande sidor. Det innebär däremot betydligt mindre säkerhet än om försäljning sker till en uppköpare. Det finns alltid en risk att bli lurad vid handel över nätet om parterna inte känner varandra sedan tidigare.

Deklaration

Vinst som uppstår vid försäljning av ädelmetaller ska tas upp i deklarationen. Generellt gäller att 30 % vinstskatt ska betalas. Det krävs då att inköpspriset kan bevisas med exempelvis kvitton eller andra underlag. Vid frågor kring hur deklarationen ska genomföras bör Skatteverket kontaktas. Deklaration av värdepapper sker inte på samma sätt som deklaration av fysiskt guld.

Ica bilförsäkring – vad erbjuds?

I Sverige måste alla bilar i trafik vara försäkrade med minst en trafikförsäkring men dom flesta försäkringsbolagen erbjuder flera alternativ. Via ica går det att försäkra bilen med tre olika omfattningar – läs mer om Ica bilförsäkring och vilka olika alternativ som erbjuds här.

Ica bilförsäkring – olika alternativ

Ica bilförsäkring finns att välja i tre olika alternativ. Vilket som är mest lämpligt beror till stor del på bilens ålder – en gammal och skruttig bil som inte har så högt värde behöver knappast någon omfattande försäkring medan det kan vara nödvändigt för en nyare bil med ett högre värde.

Följande tre omfattningar erbjuds via ica:

Trafikförsäkring 
Trafikförsäkring är den minst omfattande bilförsäkringen och i Sverige är det lag på att alla bilar i trafik måste omfattas av minst en sådan. Den är framför allt till för att skydda medtrafikanterna – om bilägaren till exempel orsakar skador på andra personer, bilar eller annan egendom. En trafikförsäkring ersätter inga skador på den egna bilen utan täcker bara medtrafikanternas eventuella skador.

Halvförsäkring
Ica bilförsäkring erbjuder även en så kallad halvförsäkring. I denna ingår samma grundskydd som i en trafikförsäkring men den omfattar även bland annat brand, stöld, maskinskador och glasskador. Den ger kort och gott ett bättre skydd för dom flesta typer av skador som en bil kan råka ut för.

Helförsäkring 
Via Ica finns även möjlighet att teckna en helförsäkring för bilen – vilket är det mest omfattande alternativet. Kort och gott ersätter den alla typer av skador som en bil kan få – även vagnskador.

Oavsett vilket alternativ som väljs erbjuder Ica även följande:

 • Ingen höjning av priset under kommande fem år för skadefria bilägare
 • Ica stammispoäng på premien

Ica bilförsäkring har 4,4 / 5 i betyg hos Konsumenternas.

Hjälp att jämföra via ica

Innan en försäkring tecknas, oavsett vad som ska försäkras, är det alltid bra att jämföra för att hitta den som passar dom egna behoven bäst. Via ica går det att snabbt och enkelt få hjälp att jämföra olika bilförsäkringar – där man använder sig av en oberoende jämförelsetjänst.

För att få hjälp att jämföra krävs inloggning med Bank ID. Därefter hämtas uppgifter kring nuvarande bilförsäkring och för den som känner sig sugen att byta till ica försäkringar så kan dom vara behjälpliga med hela processen.

Byt mobilabonnemang men behåll ditt gamla nummer

Det finns många bra mobilabonnemang att välja mellan idag. Detta tack vare det stora utbud av operatörer som finns tillgängligt på dagens marknad. Men innan du tecknar ett nytt abonnemang bör du fundera över huruvida du vill behålla ditt gamla mobiltelefonnummer eller inte. För om du vill göra detta behöver du gå tillväga på ett lite speciellt sätt i samband med övergången till ditt nya abonnemang.

Så kan du byta mobilabonnemang men behålla ditt telefonnummer

När du byter mobilabonnemang har du ofta möjlighet att behålla ditt gamla nummer. Så oavsett vilken leverantör du byter till kan du se till att göra detta, om du så önskar. Det enda egentliga undantaget från denna regel är att det ofta blir strul om du försöker byta från ett företagsabonnemang till ett privatabonnemang eller vice versa. Om så är fallet kan du få svårt att övertyga operatören om att du ska kunna göra detta med bibehållet telefonnummer.

Om du vill byta mobilabonnemang men behålla ditt befintliga mobiltelefonnummer gör du så här:

 • Avsluta inte ditt befintliga mobilabonnemang – om du gör detta riskerar du att gå miste om ditt befintliga telefonnummer. Låt istället din nya operatör sköta bytet och avsluta ditt gamla abonnemang hos den andra mobiloperatören.
 • Teckna ett nytt abonnemang för mobiltelefoni. Du kan antingen göra detta i någon av operatörernas butiker eller på nätet, alternativt via telefon.
 • Gå igenom processen att teckna det nya abonnemanget och be om att få behålla ditt befintliga mobiltelefonnummer.
 • När du får ditt nya SIM-kort till mobilen aktiverar du detta. Därefter ska du kunna använda ditt nya abonnemang med ditt gamla nummer.

Svårare än så är det faktiskt inte att göra ett byte av abonnemang utan att behöva skaffa ett nytt mobiltelefonnummer!

Välj ett abonnemang med bra täckning i ditt område

Du bör inte teckna första bästa abonnemang hos en mobiloperatör. För att säkerställa att du kommer kunna använda din smartphone till dess fulla potential behöver du försäkra dig om att du kommer få bra täckning i mobilnätet.

Det finns många olika operatörer att välja mellan och därför bör du välja någon av de aktörer som har bäst täckning i ditt område.

Vilka för- och nackdelar finns med nyckelfärdigt fritidshus?

Det finns många fördelar med att bygga ett nyckelfärdigt fritidshus – inte minst det faktum att någon annan ansvarar för och genomför alla moment av byggnationen. En annan fördel är att det finns många modeller i olika stilar att välja bland och att det finns något för nästan alla smaker. Men finns även nackdelar med detta alternativ?

Nyckelfärdigt fritidshus – vad är det?

För att lättare förstå vilka fördelar och nackdelar som finns med att bygga ett nyckelfärdigt fritidshus är det förstås först och främst bra att veta vad det egentligen är. Enkelt förklarat väljs och köps en husmodell från en leverantör som erbjuder detta och sedan byggs huset helt färdigt. Med andra ord går det att spara mycket tid genom att inte behöva genomföra några delar av byggnationen på egen hand – vilket bara det kan ses som en direkt fördel.

När huset har byggts färdigt, både utvändigt och invändigt, sker en besiktning och det är därefter möjligt att flytta in och bo direkt.

En del leverantörer erbjuder även ”klimatskal”, vilket då innebär att köparen själv färdigställer insidan av huset.

Fördelar och nackdelar

Det finns som sagt många fördelar med att välja ett nyckelfärdigt fritidshus, bland annat det faktum att det är tidsbesparande, vilket nämndes ovan. Många vill dessutom bygga nytt men långt ifrån alla har dom kunskaper som finns för att kunna bygga på egen hand och även då är detta ett bra alternativ.

Andra fördelar är att det finns många typer av fritidshus att välja bland. Den som är köpare behöver alltså inte göra avkall på vare sig utseende eller funktion bara för att det är en färdig modell som väljs. Dessutom erbjuder leverantörerna mängder av tillval, så som när det kommer till olika material, för att slutresultatet ska kännas personligt.

Kort och gott finns många fördelar med att välja ett nyckelfärdigt fritidshus – men finns det även nackdelar? Det många tycks anmärka på är att det är väldigt dyrt och visst är det mycket pengar – men då ingår även allt.

Nedan följer några prisexempel hämtade från en av leverantörerna:

 • Ca 90 kvm i modern stil – 2 099 900 kr
 • Ca 75 kvm i klassisk stil – 1 622 900 kr
 • Ca 95 kvm i fjällstugestil – 2 295 900 kr

Dessa priser gäller för standardutföranden så om ändringar eller tillval görs ändras naturligtvis även priset.

Billigare att köpa företag i tider av lägre vinstmultiplar

På senare år har vinstmultiplarna stuckit i väg och detta gäller såväl för börsnoterade bolag som för privata sådana. Men efter regn kommer solsken och därför gäller även vice versa – efter solskenet kommer regnet åter. Många företag har fått se sina vinstmultiplar fullkomligt krascha på börsen och den ekonomiska osäkerheten har även spridit sig till de privata bolagen. Därför är det nu billigare att köpa företag i tider av stor osäkerhet och allmän förvirring.

Därför är det billigare att köpa företag nu än på länge

Det finns flera olika faktorer som samverkar till att vinstmultiplarna har kommit ner. Några exempel på sådana är:

 • pandemin med tillhörande nedstängningar i världen
 • stigande fraktpriser och brutna leverantörskedjor
 • stigande råvarupriser
 • brist på komponenter och andra insatsvaror
 • en allt mer osäker omvärld.

Därför är det numera billigare för börsens förvärvsbolag att förvärva andra bolag. Detta förutsatt att de har kassa för att göra detta, för många av förvärvarna har även fått se sina egna vinstmultiplar komma ner rejält på sistone. Men det är alltså inte heller bara på börsen som bolag nu är billiga utan även utanför densamma. Därför kan det vara ett utmärkt tillfälle att slå till nu om du har funderat på att köpa ett annat företag.

Så går du tillväga för att förvärva ett annat bolag

Processen att förvärva ett annat bolag är en ganska snårig sådan och involverar egna steg. Därför gör du bäst i att ta hjälp av konsulter som kan detta med att köpa företag. Genom att göra på detta viset kan du minimera risken för kostsamma misstag.

Men generellt sett ser processen ut ungefär så här (något förenklat):

 • Identifiera ett behov av, eller en nytta med, att förvärva ett annat bolag.
 • Hitta bolag som är till salu.
 • Syna företaget i sömmarna genom en rejäl granskning för att säkerställa att allt står rätt till före köpet.
 • Ta reda på vilket pris som är rimligt att förvärva bolaget för.
 • Förhandla och slå till om du kan lägga vantarna på ett bra företag till ett vettigt pris!

Överväg dock att ta professionell hjälp för att se till så att allt går smidigt!

Jämför hundförsäkring – så gör du

Det är viktigt att ha en bra försäkring för sin fyrbente vän – en olycka kan drabba alla och precis som människor så kan hundar bli akut sjuka. Veterinärvård är ofta kostsamt och utan försäkring kan det helt enkelt vara svårt att ha råd med kostnaderna. Nedan följer några tips och råd kring hur du jämför hundförsäkring och vad som är viktigt att tänka på.

Se över utbudet

Ett första steg när du jämför hundförsäkring är att se hur utbudet ser ut. Det finns många försäkringsbolag på marknaden och många av dom försäkrar även hundar. Välj ut några, gärna minst 4–5, som verkar intressanta och jämför sedan dessa mot varandra.

Vad ingår i olika försäkringar?

En av dom viktigaste sakerna att kolla närmare på när du jämför hundförsäkring är vad som ingår – och inte. Dom flesta försäkringarna för hund täcker veterinärvårdskostnader men beloppet kan däremot skilja sig. Veterinärvårskostnader avser dom kostnader som uppstår vid ett veterinärbesök och en försäkring kan täcka kostnader för till exempel utredningar, operationer och andra behandlingar av sjukdomar och skador. Utöver veterinärvårdskostnader kan det vara bra att fundera på om hunden behöver en försäkring där även följande punkter ingår:

 • Reseförsäkring
 • Avelstillägg
 • Livförsäkring
 • Tandvård

Hur mycket kostar det?

När du jämför hundförsäkring kan det vara klokt att även kolla närmare på priserna. Likvärdiga försäkringar kan skilja sig med flera hundra kronor i månaden och även kostnad för självrisk kan variera. Det är dock vanligt att just självrisken ligger mellan 1500 – 2000 kronor men det finns även något som kallas för rörlig självrisk – vilket innebär att den avgörs till följd av kostnaden för veterinärbesöket.

Vid val av hundförsäkring bör du dock inte stirra dig blind på just priset, utan snarare på vad du får och inte får. I dom billigare varianterna ingår i regel inte lika mycket som i dom som är lite dyrare så det viktigaste är att kolla på vad som ingår.

Jämför hundförsäkring snabbt och enkelt

När du jämför hundförsäkring går det att göra enligt ovan – att leta rätt på information från olika bolag på egen hand. Det finns dock snabbare och enklare sätt och det är att leta upp en sida som listar och jämför olika hundförsäkringar. Där finns en tydlig överblick över kostnader, veterinärvårdsbelopp och annat som kan vara bra att veta.

Coworking spaces för företag i Stockholm

Att arbeta på ett coworking-kontor är en väldigt praktisk lösning för många, och det finns flera goda skäl till det. Till att börja med innebär delade kontorslokaler att man får tillgång till mer utrymmen än vad som hade funnits i en lokal avsedd för ett enda företag. Eftersom det totalt sett är många människor som arbetar i lokalen blir det naturligt att ha tjänster som reception, kafeteria och parkering gemensamt. Ett mindre företag hade kanske inte ens haft dessa tjänster tillgängliga. För ett företag i Stockholm kan coworking spaces vara ett mycket attraktivt sätt att ha kontor.

Få en central adress och bra kommunikationer

Ofta kan det vara både dyrt och svårt att få kontorsplats på en bra adress i en storstad, men coworking spaces finns i regel på attraktiva platser där många människor rör sig. Att finnas nära sina kunder och samarbetspartners skattas ofta högt av företagare, då det gör alla kontakter betydligt enklare. Eftersom coworking-kontoren ligger strategiskt är det också lätt att ta sig till och från arbetsplatsen, vilket många stressade nutidsmänniskor värderar högt.

Tre saker att känna till om coworking spaces

 • Konceptet coworking är relativt nytt och kommer från USA. Det lanserades i mitten på 00-talet, och till en början var det mest tech-bolag som använde coworking. Idag har det spridit sig över hela världen, men det är fortfarande mest inom branscher som teknologi och finans som det har gjort genomslag. Det ökar dock i flera branscher, som t.ex. inom den kreativa sektorn.
 • Fördelarna med coworking är att man kan minska på kostnaderna för kontorslokaler, alternativt få en mycket bättre placering för samma pris. Man får en uppsjö nya kollegor och kontakter på arbetsplatsen, och det sparar dessutom på naturens resurser eftersom fler människor delar på utrymme, el och uppvärmning.
 • Nackdelar som kan uppstå med coworking är att det blir distraherande med ökad mängd människor på kontoret. Manhar inte tillgång till alla lokaler hela tiden utan behöver boka i förväg om man t.ex. ska använda mötesrum eller liknande. Det kan också upplevas förvirrande för besökare när flera bolag delar på en och samma adress.

Jobba flexibelt och tryggt som bemanningssjuksköterska

Som bemanningssjuksköterska arbetar man som konsult i stället för att vara anställd av landsting eller kommun. Som sjuksköterska är man en otroligt viktig del av vården och att jobba som hyrsjuksköterska ges man möjligheten att utvecklas inom sin karriär och bransch. Du skapar möjligheten för större variation, jobba under flexibla timmar och samtidigt utvecklas med intressanta uppdrag.

Skapa karriär som bemanningssjuksköterska

Vill du kunna själv bestämma över dina arbetstider och kunna välja hur mycket du vill jobba? Då kan en karriär som konsultsjuksköterska vara intressant för dig. När du jobbar som konsult har du flexibilitet att välja vilka uppdrag du vill ta dig an och hitta en balans mellan ditt arbetsliv och privatliv. Du kan exempelvis arbeta mer intensivt en viss period och sedan ta ledig för att resa eller lägga mer tid på andra intressen. Du har möjlighet att jobba i hela Norden inklusive Norge och jobba för en konkurrenskraftig lön. Bemanning sjuksköterskor behöver inte välja mellan frihet och trygghet utan kan skapa en lönsam karriär som ger båda delar.

Trygghet inom bemanningsföretag

Det är viktigt att uppleva att man har trygghet hos sin arbetsgivare och i sin yrkesroll. När du jobbar som sjuksköterska för ett bemanningsföretag kan du känna dig trygg i att du erbjuds försäkring, tjänstepension och kollektivavtal. Om du väljer att resa mycket för dina uppdrag erbjuds också ofta ersättning för både boende och resa. Med den flexibilitet som erbjuds passar bemanningssjuksköterska perfekt som extra jobb om du redan har en fast anställning. Att jobba som bemanningssjuksköterska kan också passa dig som student så du själv kan prioritera hur mycket du vill jobba.

Fördelar med att jobba som konsult

 • Styr ditt eget schema och tider
 • Jobba i hela Norden
 • Möjlighet för 50–100% högre lön
 • Mer tid till patienter och mindre administration
 • Kollektivavtal, försäkring och pensionslösningar