Låna till företag: Så fungerar det

Att du är i behov av att låna pengar till företag kan ha olika bakomliggande anledningar. Dessa kan också skilja sig åt beroende på i vilket stadie som företaget befinner sig i. Om det till exempel är ett nystartat företag kan behovet vara att öka likviditeten medan det i ett äldre företag kan vara ett behov av att nyanställa eller göra en större investering. Men för att låna till företag är det några saker du behöver tänka på.

Genom att använda dig av en jämförelsetjänst för företagslån kan du både spara tid och ha möjlighet till bättre villkor. Du kan även finna det lån som passar just dig och ditt företag. Innan du faktiskt ansöker om lånet bör du ha koll på vad lånet ska avse, vilken lånesumma du är i behov av och vilken återbetalningstid du har tänkt. Detta så att du inte riskerar att inte kunna betala tillbaka lånet.

Det är också av vikt att undersöka vilka kostnader som ska betalas i och med lånet – är det till exempel fast ränta, dyr uppläggningsavgift eller hög ränta? Vanligtvis sätts räntan individuellt och beror på företagets kreditvärdighet och ekonomiska förutsättningar för att kunna återbetala lånet.

Krav för att låna till företag

Långivare ställer olika krav på dig och ditt företag för att de ska kunna låna ut pengar. De mest förekommande kraven specificeras nedan:

  • Krav på säkerhet: kan till exempel vara personlig borgen eller företagets tillgångar
  • Krav på en sund affärsplan
  • Krav på en realistisk budget och prognos för framtida resultat
  • Krav på bokslut och balansräkning om du har ett etablerat företag
  • Krav på kreditupplysning (enligt lag). Generellt kan man säga att personliga betalningsanmärkningar, om företagets har en oförmåga att betala fakturor i tid och liknande faktorer har en negativ inverkan på att få låna till företag

De flesta långivare har som sagt grundkrav som du och företaget behöver uppfylla för att kunna låna pengar, oavsett anledning till lånet. Det är dock i stort sett alltid både kostnadsfritt och icke bindande att jämföra och ansöka om ett företagslån. Många långivare kan också erbjuda rådgivning och göra upp en individuell planering som passar just ditt företag bäst utifrån era förutsättningar och behov.

Låna till företag: Så fungerar det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *