Förutom att försöka skaffa sig en högre lön i arbetet, finns det flera andra sätt där man kan påverka sin pension. Även om det ibland kan vara svårt att lägga ifrån sig pengar till pensionen, som kanske känns långt borta för tillfället, kan det göra att du får en betydligt tryggare ekonomi på ålderns höst. Utan egna ansträngningar för att öka pensionen kan det helt enkelt bli lite tunt i plånboken efter att man har dragit sig tillbaka.

En annan anledning till att försöka påverka sin pension själv, är att vi knappast kan veta hur framtiden ser ut. Kanske är den allmänna pensionen betydligt lägre om 20 – 30 år? För att vara säker är det bästa troligtvis att helt enkelt börja så tidigt som möjligt, för att på så vis få en så ekonomiskt tryggad ålderdom som det bara går.

Delar av pensionen du själv kan påverka

PPM

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du själv har möjlighet att förvalta. Många väljer att lämna över detta till olika fondbolag (Advisor t.ex.), för att slippa ha hand om det själv. Att leta upp fonder för sin PPM själv kan vara både svårt, tidskrävande och vara förenat med stora risker om man inte är kunnig.

Samtidigt visar statistik att de privata fondbolagen ofta gör bra ifrån sig. Enligt siffror som kan ses på Advisors hemsida, kan man läsa att deras PPM-konton har ökat betydligt mer än genomsnittet på marknaden. Vilket är självfallet till att allt fler väljer just Advisor PPM som sin fondförvaltare för pensionen.

Eget sparande

Att spara på egen hand kan man göra på flera sätt. Ett av de sätten är att öppna ett investeringssparkonto (ISK). På ett ISK betalar man ingen reavinstskatt, vilket gör det mer förmånligt än många andra sparformer.

Istället betalar man en schablonskatt som baseras på statslåneräntan. Då den här räntan har legat på en låg nivå i många år, är ett ISK ett bra sätt att pensionsspara på egen hand. Här gäller det, precis som när man sparar överlag, att börja så tidigt som möjligt. Att pensionsspara är mycket långsiktigt och görs normalt över många decennier. Därför är det inget man bör skjuta upp.

Tjänstepension

Om du har möjlighet att få tjänstepension, är det inget du bör tacka nej till. Genom den allmänna pensionen finns ett intjänande tak som ligger på ca 38 000 kronor i månaden. Tjänar du mer än detta tillförs alltså inga pengar till den allmänna pensionen. Med tjänstepensioner finns inte dessa tak på samma sätt, utan du kan se fram emot mer pengar i plånboken när du väl går i pension. Det bästa vore att ha tjänstepension, eget sparande och PPM-förvaltning – men har man bara en av dessa kan skillnaden i pensionen komma att bli stor.

Delar av pensionen du själv kan påverka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *