Rekrytering inom teknik? Så blir du bättre på det

Rekrytering kan vara svårt. Det handlar om att göra en bedömning från fall till fall – en bedömning som ibland kan vara mycket svår. Ofta handlar det om att göra ett risktagande. Det kan till exempel ske att man premierar en mer oerfaren kandidat med mer lämplig mjuk kompetens, framför en erfaren kandidat där den mjuka kompetensen inte passar företaget lika bra.

Det finns ett antal saker som de flesta kan göra nu för att förbättra sina chanser till framgångsrik rekrytering inom teknik. Här ger vi ett par exempel på sådana saker.

Var öppen för nya verktyg och system

Sannolikheten är stor att de verktyg som du arbetar med just nu kan uppgraderas eller förbättras. Kanske blir du regelbundet kontaktad av säljare som vill presentera ny mjukvara för verksamheten. Det är lätt att bara säga nej – men det kan faktiskt vara värt det att faktiskt överväga erbjudandet i detalj. Att få en provversion av ett nytt verktyg är sannolikt inget som skadar.

Det här är dessutom ett sätt att öka din kompetens. Du håller dig à jour med programvaran som används inom rekrytering, och ökar kunskapen om din bransch. I bästa fall så hittar du något som är bättre än det du använder just nu.

Gör undersökningar

Det är inte alltid man själv kan inse vad som kan förbättras i rekryteringsprocessen. Rekrytering inom teknik kan innebära ganska kompetensintensiva test och frågor. Genom att faktiskt skicka ut undersökningar till kandidaterna så kan du få en god inblick i vad som kan förbättras.

Skriv ned och notera de åsikter som tycks återkomma. Analysera och utvärdera dem, och sätt eventuellt upp en plan med åtgärder för att optimera det som kan optimeras.

En vanlig, givande fråga kan vara:

”På en skala ett till tio, hur sannolikt är det att du rekommenderar en intervju med företaget till en vän”? 

Förse formuläret med ett fält där kandidaterna kan utveckla sina svar.

Spendera tid med avdelningen du rekryterar för

Rekrytering inom teknik kan vara specifikt, och utan att själva arbeta med teknik kan det vara svårt att bedöma sökandens kompetens. Genom att sitta på den avdelning inom teknik som du ska rekrytera för, så kan du få en inblick i hur de arbetar – vilket hjälper dig bedöma kandidaterna.

Rekrytering inom teknik? Så blir du bättre på det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *