Brukar du köpa begagnade bilar hos mindre bilhandlare? Framförallt när det kommer till bilar med lägre värde är det svårt att hitta ett stort utbud hos de stora bilhandlarna och de mindre kan vara lockande. Här går det att hitta riktiga fynd – men kolla alltid upp din bilhandlare innan köp. Finns det med på ”Svarta Listan”? Vill du köpa en bil av ett företag som struntar i ARN?

Det finns flera vägar att köpa begagnade bilar. Du kan köpa bil via Blocket, Köp-och-Sälj via Facebook eller vi annons i tidningen. Det går även att köpa begagnade bilar via bilhandlare eller byta in sin äldre bil när en nyare ska köpas. Att köpa från en bilhandlare upplevs ofta säkrare och tryggare. Det finns en känsla av att man inte kommer bli lurad. Det ligger viss sanning i det – men det kan även vara en falsk trygghet. För det finns företag som, i tvist med kunden, inte väljer att följa ARN och de rekommendation de ger. Ett tydligt varningstecken även om det inte betyder att de handlar olagligt.

Så här kollar du upp bolaget

Du har hittat en bil hos ett bilföretag i Norrköping som du är sugen på att köpa. Priset är i precis den nivå du tänkt dig och dessutom får du med vinterdäck. Det känns bra – men är det bra? Du ber att få ta en kaffe och ringa några samtal innan du bestämmer dig. Istället surfar du in på Råd och Rön och till deras Svarta Lista (det krävs abonnemang för att få tillgång till informationen men det är det värt). Nu filtrerar du fram företag inom kategorin ”Motor” och ”Norrköping” för att se vilka bilföretag som finns med på listan. I oktober 2019 var det två företag som säljer begagnade bilar i Norrköping med på listan och oturligt nog var ett av de du tänkte köpa bilen hos. Du tackar för dig och säger att du ska gå hem och fundera. När denna text skrevs var det just 2 företag i Norrköping som var med på listan. Genom att klicka på de olika företagen gick det även att läsa om vad tvisten har handlat om. I ena fallet var det en bil som läckte olja. En tvist som gick ända upp till Tingsrätten där rätten gav kunden rätt. I det andra fallet var det en bil som hade fel i bränslesystemet och där ARN ansåg att ersättning skulle ges på 13 500. Något företaget inte gjorde.

För att känna sig bekväm vid köp av bil kan man höra av sig till etablerade företag i Norrköping som säljer begagnade bilar. Ett av de företag som har stor erfarenhet är Bråviken bil. De är auktoriserade återförsäljare och har stor kunskap om fordon. Se hemsida för information inom bilar i Norrköping.

Kolla alltid upp din bilhandlare först

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *